Muzica clasică, leac de suflet

Iubesc muzica clasică, deși nu se poate nici pe departe spune că sunt o cunoscătoare. Marea dragoste e Mozart, iar marea pasiune - Beethoven. Dincolo de ei, îmi plac în mod deosebit Bach, Mahler, Tchaikovsky, Schubert și muzica familiei Strauss. Vedeți, n-am preferințe anume… epoci diferite, stiluri pe alocuri opuse și, repet, nici vorbă să pot spune că-i cunosc, muzical vorbind, cu adevărat pe vreunul.

Las aici trei dintre lucrările care-mi plac la nebunie și pe care le ascult mereu cu aceeași plăcere.

Simfonia a VIII-a de Beethoven (destul de scurtă, dar extraordinară).

Uvertura 1812 de Tchaikovsky; e preferata mea, dintre uverturile lui.

Simfonia nr. 40 de Mozart.

Acestea fiind zise, vă aștept să-mi spuneți ce vă place, să puneți link-uri, să ascultăm, să schimbăm impresii, să ne delectăm cu muzică bună :slight_smile:

2 Likes

Acum am vazut ca ai deschis topicul. Abia imi mai tin ochii deschisi, promit sa ascult maine dimineata la cafea.
Noapte buna…

Si mie imi place muzica clasica. Fi-miu adormea doar pe Mozart, Beethoven si Carmina Burana. Ultima, e preferata mea din toate timpurile, ma incarca cu energie de fiecare data cand o ascult. Si mi se zburleste parul in acelasi timp. :))

Mozart si Chopin au fost preferatii mei in scoala si cei mai studiati. Si Beethoven, din pacate doar Fur Elize am studiat, desi mi-ar fi placut si Sonata Lunii, in special pentru partea a 3-a.
Interpretarea Valentinei Lisitsa ma hipnotizeaza.

1 Like

Il gasesc fascinant pe rusul asta parca scapat de la Balaceanca.
Bolero-ul lui Ravel, London Symphony Orchestra, sub bagheta ( well… scobitoarea :smile: ) lui Valery Gergiev.

Bolero-ul mi se pare absolut FASCINANT. Este cumplit de greu de gestionat și de ”ținut în mână” de către dirijor, dar Doamne, ce lucrare teribilă. Ar fi interesant de aflat cum de-a ajuns Ravel să compună așa ceva, ce l-a inspirat.

Deci așa, Ziggy, tu cu Gergiev ești? :smiley:

1 Like

De ce, există tabere pe tema dirijorilor preferati? :smile:
Eu sunt in tabara pianistilor in general, nu prea sunt atenta la dirijorii orchestrelor. Insa Gergiev mi-a sarit in ochi :smile:
Am auzit mai multe teorii in ceea ce priveste Bolero-ul. Unii spun ca ar fi fost scris ca un exercitiu pentru orchestra, altii ca tema repetitiva reflecta simptomele unei boli psihice/neurologice.

Tabere nu știu dacă sunt (deși găsisem la un moment dat un forum american unde se dezbăteau dirijorii, stilul fiecăruia, felul de-a aborda cutare sau cutare lucrare, expresivitatea gesturilor, eleganța șamd și mi se părea incrediibil că existau destui cărora nu le plăcea von Karajan. Mie omul ăla mi se pare un titan. Dar de gustibus, oamenii aveau argumente pertinente).

Dincolo de asta însă, eu sunt iremediabil și definitiv sedusă de Zubin Mehta, pe care nu doar că-l colecționez și ascult live pe unde am ocazia, da-l și studiez (cărți, interviuri, documentare șamd). Interpretare, stil, gesturi, expresivitate, carismă, energia transmisă… totul mi se pare extraordinar. Și încă-l găsesc a fi un bărbat foarte bine, la cei 80 de ani. Afară de asta, din tot ce-am aflat despre el se cristalizează concluzia că este un om de mare calitate, dincolo de faptul că e aclamat ca fiind cel mai bun dirijor în viață la ora actuală.

Și somebody stop me, că dacă m-apuc de vorbit despre el, nu mai termin :))

Apropo de pianiști, pe omul ăsta îmi doresc să-l audiez live măcar o dată în viața asta:

Carmina Burana e o nucă tare pentru mine, mărturisesc. Cel puțin deocamdată… poate-i vine și ei vremea, adică sper să fiu cândva destul de ”coaptă” ca s-o degust și s-o apreciez la justa valoare.

Sunt convinsa ca poate mai mult de atat. Alla turca e de clasa a 6-a la scoala de muzica, sau poate mai repede acum. Pe vremea mea asa era, am avut-o la examen.
Hm, am facut acum o comparatie intre el si Lisitsa pe La Campanella, la Valentina parca se aud clopotei si pasarele, mr. Lang chinuie rau pianul, trilul l-a facut praf iar in final parca vrea sa rupa bietul pian. In plus multa multa drama la mr. Lang :smile:

Valentina Lisitsa intr-un tempo ceva mai rapid

Bine, nu sunt o specialista, la ora asta nu reusesc sa duc cap coada decat marsul magarilor, iar la Campanella nu as trece de primele 5 secunde :sweat_smile:

O sa il caut si eu pe dirijorul despre care ai povestit. Poti sa ne spui povesti, mie imi plac.

Mno, recunosc că n-am ales cel mai fericit exemplu, dar am CD-ul cu concertul nr 2 de Prokofiev, mie mi-a plăcut mult cum cântă omulețul.
Și-mi place și Yuja Wang. Au ceva asiaticii ăștia când e vorba de muzică… Dar parcă mai mult chiar decât pianul, îmi place vioara (să ascult, desigur, altfel sunt cea mai afonă persoană în viață).

Imi place si vioara foarte foarte mult si mi s-a parut mai grea decat pianul. La pian poti canta in scurt timp un cantecel care sa sune placut, in schimb la vioara treci prin multi ani de scartaieli pana sa reusesti sa scoti ceva.
Bietii colegi de la vioara, cat ne mai strambam la ei la spectacole ca nu reuseam sa intelegem nimic.
In schimb, intr-o orchestra, cand intra viorile te ia asa… pe la ceafa… tare faine sunt.

Si mie imi place muzica clasica,desi in ultima vreme nu mai ascult prea mult.
Dupa familiarizarea generala, m-am oprit asupra baroqului, epoca mea favorita.Mi se pare o muzica celesta,de o armonie perfecta,neegalata in epocile urmatoare,oricat de mult a evouat sau s-a rafinat instrumentatia.De la titani (Bach, Haendel,Vivaldi) am inceput sa explorez autorii mai putin cunoscuti,oarecum de nisa,dar la fel de talentati.
Scoala italiana,ramane dupa parerea si gustul meu, cea care a dat cele mai valoroase opere si creatori , dar si autorii germani, sau francezi, sunt la inaltime.
Ulterior, dupa vizionarea unor documentare BBC,am inceput sa cobor in timp si sa descopar farmecul muzicii renascentiste,ba chiar si cea din Evul Mediu.Mi se pare uluitor cata putere de sugestie are muzica in reinvierea spiritului unei epoci.Poate ca o face (uneori) mai fidel decat literatura sau filmul.Oricum ar fi,mi se pare emotionant sa pot asculta o partitura pe care au audiat-o secole in urma,alte generatii,traind foarte probabil aceleasi stari ca si mine.

Pe Baldassare Galuppi, de pilda, l-am descoperit intr-o o antologie cu piese care se cantau in spitalele venetiene.Si chiar cred ca baroqul este o muzica vindecatoare:)

1 Like

Si iar LSO si Gergiev :smile: , Dansul Cavalerilor din Romeo si Julieta, Prokofiev

Apropo de Vivaldi, multă vreme nu l-am cunoscut decât prin celebrele ”Anotimpuri”. Dar am ascultat concertul pentru două viori în La minor și nu mi-a venit să cred ce frumusețe a putut compune…!

2 Likes

Pentru că tot am zis că-mi place vioara, să vă arăt o copilă de 17 ani, pe care o admir și care mi-e dragă de parcă ar fi soră-mea. Sper s-o audiez live într-o zi, pe o mare scenă. Mălina Ciobanu :slight_smile:

2 Likes

Faina copilita. Suna bine si la vioara La Campanella.

Săptămâna asta prestez - în mod excepțional cică, nu pot decât să sper că nu va deveni o regulă - schimbul 2. Adică orarul meu de muncă e așa: 15:15 - 00:00. Poetic, vă spun. Și totuși… uitasem ce plăcere e să ascult Beethoven la cele 8 boxe ale mașinii, tare, pe străzile pustii de la 1 noaptea…

Uvertura mea preferată, nu doar dintre cele ale lui Beethoven, ci în general:

3 Likes

Stiu ca am mai pus Bolero-ul dar asta e magie cap coada.
@Nancy , ca tu te pricepi la dirijori, ce zici de al nostru? Pe mine una m-a lasat paf.

1 Like

Îl ascult mâine dimineață pe îndelete si revin cu feedback :slight_smile: Nu prea l-am ascultat pe Celibidache, afară de simfoniile de Beethoven - dar în privința lui Beethoven, pentru mine regele absolut e von Karajan, sunt subiectivă până la capătul lumii și înapoi, recunosc…
Ascult mâine, sunt curioasă :slight_smile: